Wrzuć do naczynia pałki z kurczaka i ziemniaki. Ten tani obiad robi się sam
To szybki i tani obiad z piekarnika, w roli głównej są pałki z kurczaka. Oprócz mięsa do pieczenia od razu wstawiamy także ziemniaki. Wszystko to razem tworzy pyszną, pełną smaków mieszankę. Z piekarnika wyciągasz gotowy obiad, czyli i ziemniaki, i mięso.
Jak zrobić pałki z kurczaka z piekarnika?
Pałki z kurczaka w tym przepisie doprawiamy w prosty sposób, który daje bardzo smaczny efekt: wystarczy natrzeć mięso papryką słodką z domieszką odrobiny papryki ostrej (jej ilość możesz dostosować do własnych preferencji, jeśli chodzi o stopień pikantności potraw). Razem z pałkami z kurczaka do piekarnika wstawiamy też ziemniaki. Warto pokroić je na niezbyt grubą kostkę lub plastry, dzięki temu łatwo się upieką do miękkości. Sekretem smaku jest tu dodatek masła, które otula ziemniaki i mięso i sprawia, że aromaty przenikają się i uzupełniają.
Całość należy piec do miękkości mięsa i ziemniaków. Zwykle wystarczy 45 minut.
Przepis: Pałki z kurczaka z ziemniakami
Pomysł na obiad z piekarnika.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 897 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 4 duże ziemniaki
- 100 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPałki z kurczaka natrzyj oliwą, papryką, dopraw solą. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- PieczenieUłóż pałki z kurczaka w naczyniu żaroodpornym, a w środek wsyp ziemniaki. Na ziemniaki wyłóż kawałki masła i dopraw solą. Piecz wszystko przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak podawać pałki z kurczaka z piekarnika?
Z piekarnika wyciągasz gotowe mięso oraz pyszne ziemniaki. Do takiego zestawu warto dołożyć jakieś warzywa. Może to być prosta surówka z kapusty pekińskiej (do kapusty dodaj dwie łyżki majonezu, łyżkę jogurtu i odrobinę soku z cytryny), mizeria lub inna surówka, którą lubisz.
Do mięsa z ziemniakami w takim wydaniu pasują też kiszonki. To dobra opcja, kiedy nie masz czasu na robienie surówki, bo kiszone warzywa po prostu wystarczy wyjąć ze słoika. Połóż na talerzu ogórki kiszone, kapustę kiszoną lub, jeśli lubisz ostre smaki, kapustę kimchi.